Inspiratie

Klanten verdienen of kopen?

Het kost allebei tijd & geld, maar als je ze verdient, levert het je superfijne klanten op en die zijn zoveel meer waard!

Superfijne klanten zorgen namelijk voor meer superfijne klanten èn ze maken jouw werk veel leuker.  

Lees verder

Grüss Gott!

Terwijl in Nederland de lente heerlijk in de lucht hangt, waren wij nog even op wintersport; lekker wandelen en relaxen in de bergen.

Na mijn ski-avontuur van vorig jaar, heb ik de pistes deze keer links laten liggen.  

Lees verder

Masterclass op de piste

Vorig jaar ontstond het idee om als gezin op wintersport te gaan, omdat onze kids (17 en 19) tegenwoordig in de zomer liever gaan feesten in zonnige oorden zonder ons.  

Lees verder

Boze klant is goud waard

Veel deelnemers in onze trainingen over klantgerichtheid antwoorden op de vraag “Wat vind je lastig in jouw dagelijks werk?” steevast: “Omgaan met klachten”. Klanten in winkels of gasten in de horeca worden met grote regelmaat als “lastig” bestempeld als zij iets melden waarover ze niet tevreden zijn. Zeker als ze boos klinken.  

Lees verder

Dan voel je je tòch belazerd

De avond voor de horeca weer in lockdown ging, wilde ik (Anouk) met manlief en onze beste vrienden een glas wijn gaan drinken. We sprongen op de fiets en ontmoetten elkaar om 20.45 uur voor de deur van een restaurant in ons dorp. Om 22.00 uur moest de zaak sluiten.  

Lees verder

Trainen is onzinnig

Wat denk jij? Is gastvrijheid te trainen of heb je ’t of heb je ’t niet? Kun je van mensen die niet gastvrij geboren worden wel gastvrijheidstijgers maken?  

Lees verder

Help! Ik wil niet in een systeem ...

Wij worden er gek van; dé vraag in winkels: “staat u al in ons systeem?” en de onvermijdelijke vraag erachter aan  “wilt u in ons systeem?”

Waarom zou ik in 'een systeem' willen zitten? 

Lees verder

Natuurlijk is er WiFi

Natuurlijk is er WiFi

Over verwachtingsmanagement

Als je op je website zet dat je gratis WiFi biedt dan moet je dat ook zo zijn, toch? Mijn ervaring leert inmiddels dat Franse campingboeren het niet zo nauw nemen met dit soort online beloftes. Met als gevolg veel gemopper van gasten en irritatie bij het personeel. De verwachting sluit duidelijk niet aan bij de beleving ter plaatse en ik denk dat zoiets makkelijk voorkomen kan worden.

Lees verder

Ik mis het echt(e)...

  • Iedereen in beeld, behalve jijzelf (hide self view) zodat je niet door jezelf wordt afgeleid. Bad hair day? Maakt niet uit als je het zelf niet ziet!
  • Iedereen op mute? Niet doen!
    Het is juist fijn om als deelnemer snel iets te kunnen zeggen.
  • Pin degene die iets uitlegt. Dan is die fijn groot in beeld en leidt de rest je niet af.

    Zomaar een paar technische tips die ik leerde in de online training ...
Lees verder

Meer verkopen in jouw winkel met de 4A's

Vorige week kregen wij deze vraag van Herman, een retailer met zeven winkels:

“Ik heb een goede collectie en aardige verkoopteams, maar hoe zorg ik ervoor dat we nu ook echt meer verkopen?”

Herkenbaar?

Lees verder

Van storyTelling naar storySelling

Je bent op een bruiloftsfeestje. Iemand van de bediening komt langs met hapjes. Op jouw vraag: “Ziet er lekker uit, wat is het precies?” krijg je een verlegen glimlach met “Dat weet ik niet precies, iets met vis geloof ik”. Herkenbaar? In een winkel of horecazaak reageren de meeste mensen geïrriteerd of op z’n minst verbaasd als medewerkers onvoldoende kennis hebben van hetgeen ze verkopen of serveren.

Zo pak je dit aan!

Lees verder

Water, gewoon op de kaart

Mangerie ’t Vervolg aan de Kolperstraat (Fonteinpleintje) in Den Bosch is een restaurant naar mijn hart. Er staat kraanwater op de kaart. Het wordt gekoeld geserveerd in een leuke fles en uitgeschonken in mooie glazen. Met een glimlach, ook dat nog. Zo fijn.

Lees verder

Franse WC laat euros rollen

Wij begonnen onze zomervakantie in de stad van de liefde. Voor het eerst met de kinderen naar Parijs. Ter voorbereiding haalden we een paar boeken op de bieb oa. Ontdek Parijs met kids en we maakten allemaal een top 3 van dingen die we graag wilden doen en zien. De Eifeltoren stond uiteraard op de eerste plaats en de piramide van het Louvre preikte ook op de meeste lijstjes. Alleen de piramide dan he, kunst bekijken sprak het grut niet aan en dus we lieten we de Mona Lisa voor wat ze was.

Lees verder

Waarom ik mijn Jura koffiemachine bij Willem kocht

Thuis dronk ik koffie van koffiepads en die vond ik wel oké. Buiten de deur genoot ik echter vaak van ècht lekkere koffie. De bonen, het apparaat en de barista maakten het verschil. Om het 7-jarig bestaan van mijn bedrijf te vieren, vond ik dat ik mocht investeren in een nieuwe koffiemachine, met bonen! Zodat ik thuis en op kantoor mijn eigen baristabeleving kon creëren. En dus ging ik op zoek. Niet online, want ik wilde het apparaat kopen bij een winkel, omdat ik a) persoonlijke service en advies wilde en b) graag wil dat kleinere retailers blijven bestaan en dan moet je ze dus handel gunnen. Maar, ik gun niet zomaar ...

Lees verder

Kies (on)bewust! Vijf tips ...

Op de Horecava Amsterdam Rai bezocht ik natuurlijk de stand èn presentatie van onze samenwerkingspartner Consumatics. Wenda Kielstra en haar team doen onderzoek naar het onbewuste gedrag van mensen en geven advies hoe daar op in te spelen, genoemd neuromarketing. Het variëren met geur, kleur, lettertypes, beeld en bijv. menukaarten beïnvloedt hoe mensen zich voelen en dat heeft effect op hun besteding en dus jouw omzet! Lees hier de vijf tips die samenwerkingspartner Wenda gaf op de horecava 2014:

Lees verder

Blogs en tips in je inbox?

Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang onze blog en tips rechtstreeks in je inbox!

Gratis e-books

7 x 7 tips voor BLIJverkoop

Over winnende wetten, verborgen verleiders én extra tips voor leiding­gevenden!

Meer rendement uit training

Praktische tips om van trainingen een succes te maken.

Download nu