Natuurlijk is er WiFi

Natuurlijk is er WiFi

Over verwachtingsmanagement

Als je op je website zet dat je gratis WiFi biedt dan moet je dat ook zo zijn, toch? Mijn ervaring leert inmiddels dat Franse campingboeren het niet zo nauw nemen met dit soort online beloftes. Met als gevolg veel gemopper van gasten en irritatie bij het personeel. De verwachting sluit duidelijk niet aan bij de beleving ter plaatse en ik denk dat zoiets makkelijk voorkomen kan worden.

Wij gaan graag naar campings op mooie plekken, niet te groot, niet te luxe, wel enigszins comfortabel. In Zuid-Frankrijk hebben we er een paar gevonden. Daar waar de zon bijna altijd schijnt en het leven in een paar versnellingen lager mag dan thuis. Ze zouden het niet altijd willen, maar hun gasten vragen erom en daarom gaan de campingbazen de laatste jaren mee met hun tijd en bieden WiFi. Voor de jongelui die in contact met vrienden willen blijven, voor veertigers die Facebook moeten bijhouden, voor de workaholic die niet zonder e-mail kan of gewoon om de krant te lezen, het weerbericht te bekijken of werk en vakantie te combineren. Je hoeft er niet eens aan verslaafd te zijn om moeilijk zonder te kunnen. En om het normaal te vinden dat het er is; zeker als het op de website van de camping en met een bord bij de receptie aangegeven wordt.

Under promiss, over deliver!

Drie jaar geleden waren we op zo’n plek. Enkelen gasten rekenden er echt op, maar vingen bot. De WiFi lag er vooral uit en de verbinding was bijzonder traag als het al werkte. ‘’Werkt het internet vandaag?’’ was de meest gestelde vraag aan de receptie. Tot groot ongenoegen van het personeel dat tien keer op een dag de router opnieuw startte. De eigenaar van de camping, een Nederlander van een jaar of zestig, ergerde zich groen en geel aan die zeurende gasten. In zijn dagelijkse krantje schreef hij van zich af;  waar was toch die tijd gebleven dat we gewoon met elkaar communiceerden? Door het internet werd de wereld hard en onpersoonlijk en Social Media vond hij juist helemaal niet sociaal.

De kloof tussen het campingteam en een aantal kampeerders werd groot door verkeerd verwachtingsmanagement. De belofte WiFi te bieden, maakte schuld. En die werd niet nagekomen. Sterker nog; hoe kon je dat nou verwachten op het Franse platteland?!  

Nu, een paar jaar later zijn we ingehaald door 4G. Althans, dat zou je denken. Vorige zomer ervaarden wij echter ook daarmee slecht bereik op een Franse camping. Wel de belofte, maar geen verbinding en Fransen die er hun schouders over ophalen.

Een voordeel? De laatste ervaring legt de lat voor de volgende verwachting; dus toen iemand mij vroeg ‘’ben jij bereikbaar in Frankrijk?’’ Was mijn antwoord: ‘’Bel me maar als er iets is, want het internet werkt meestal toch niet!’’

Reactie toevoegen

Vul het veld 'Naam' in, alsjeblieft.
Vul een geldig e-mailadres in, alsjeblieft.
Vul het veld 'Reactie' in, alsjeblieft.
Bereken het volgende: 6 plus 6.
Beantwoord de bovenstaande vraag, alsjeblieft.

Blogs en tips in je inbox?

Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang onze blog en tips rechtstreeks in je inbox!

Gratis e-books

7 x 7 tips voor BLIJverkoop

Over winnende wetten, verborgen verleiders én extra tips voor leiding­gevenden!

Meer rendement uit training

Praktische tips om van trainingen een succes te maken.

Download nu