Ik mis het echt(e)...

 • Iedereen in beeld, behalve jijzelf (hide self view) zodat je niet door jezelf wordt afgeleid. Bad hair day? Maakt niet uit als je het zelf niet ziet!
 • Iedereen op mute? Niet doen!
  Het is juist fijn om als deelnemer snel iets te kunnen zeggen.
 • Pin degene die iets uitlegt. Dan is die fijn groot in beeld en leidt de rest je niet af.

  Zomaar een paar technische tips die ik leerde in de online training ...

Interactief Online Trainen

Online trainen
Zoveel meer dan weten hoe de techniek werkt. Online trainen is ook echt een vak apart ben ik achter. Door een hele week (5 online ochtenden + ’s middags opdrachten en voorbereiding) als deelnemer in de wereld van online trainen te duiken, ben ik héél wat wijzer geworden. Ik kan je er veel over vertellen. Doe ik graag een keer persoonlijk als je interesse hebt. Vandaag deel ik een paar plussen en minnen met je.

Met online trainen bedoel ik trouwens trainen zoals in een zaaltje, maar dan via bijv. Zoom of MS teams, geen e-learning.

Als deelnemer

Wat heb ik veel geleerd! Het programma was rijkelijk gevuld met de basis van de succesvolle trainingsmethode (met glijbaan en trap) van Karin de Galan. De overeenkomsten en verschillen tussen fysiek en online trainen liepen als rode draad door het programma. Veel leren vond ik heel fijn!

Veel leren is ook vermoeiend. Het vraagt veel van je brein. Geconcentreerd naar een beeldscherm kijken en goed luisteren kost meer energie dan trainen in het zaaltje. Bovendien werkt de techniek (beeld en geluid) van de ene trainer/deelnemer beter dan van de ander. Sommigen zijn dus letterlijk beter hoor- en zichtbaar.

Sneller afgeleid. Dat was ik!
‘Pak allemaal even je telefoon erbij om een foto van het scherm te maken’ of iemand deelt de foto in de groepsApp. En dan zie ik ook ineens de Appjes van m’n dochter, de buurvrouw en een collega die iets vraagt. Mijn nieuwsgierigheid wint! En dus ben ik afgeleid van de oefening die ik moet gaan doen. Mogelijke oplossing? Zet telefoons op vliegtuigstand, dan kun je wel de camera gebruiken, want dat is soms handig.

Waardevolle WhatsAppgroep
Voor de start van deze week hadden we een Appgroep. Daarin stelden we onszelf voor en hebben we deze week veel gedeeld. Erg waardevol. Gelukkig blijft de groep nog een tijdje bestaan!

Ik mis het echt(e)!
Als zelfstandig trainer investeer ik regelmatig in mijn persoonlijke ontwikkeling door zelf een training te volgen. Ik geniet daar echt van! Samen leren, koffiepauze, lunchen, een rondje door het park. Er wordt gelachen, soms gehuild. Qua netwerken veel waardevoller dan borrelen, omdat je elkaar echt een beetje leert kennen. En dat mis ik echt online! Geen oogcontact, geen schouderklopjes, niet naast iemand zitten, weinig social talk. Er was lol, maar te weinig naar mijn zin.

Daar ligt voor mij als online trainer nog wel een uitdaging. Ik wil namelijk heel graag dat leren ook leuk is! Mijn brein borrelt volop met ideeen om ook van online trainen een feestje te maken :-)

Werk jij ook als trainer of ben je betrokken bij training? 
Hieronder mijn 5 tips voor online trainers!

Als trainer

 1. Goede mise en place, het halve werk
  Dat dat geldt zeker voor online trainen. Denk je als trainer in een zaaltje nog wel wat uit je mouw te kunnen schudden? No way dat dat online werkt. Je moet het voorbereiden. Tot in de puntjes! Mensen die naar je kijken en luisteren, haken snel af. Weet dus wat je gaat doen, waarom en hoe!

 2. Less is more
  Mijn eeuwige valkuil als trainer; teveel willen.
  Want, dat ene is ook zo leerzaam en dat is zo’n leuke oefening.
  Online, niet doen. ‘Kill your darlings’, zegt Karin. En ik heb het ook echt zo ervaren; less is more. Scherpe keuzes maken dus. En ik geloof dat elk trainingsprogramma daar beter van wordt!

 3. Praktijk en nog meer praktijk
  ‘Duidelijk en praktijkgericht’, krijg ik vaak te horen in evaluaties. Online is het nog belangrijker om de theorie niet alleen kort en krachtig te houden, maar om spot on aan te sluiten bij de praktijk van je deelnemers. Leef je in en ga voor 100% in de schoenen van die ander staan. En dat is na vele jaren ervaring best een uitdaging! En dus schreef ik oefeningen opnieuw en opnieuw en opnieuw!

 4. Wat moesten we ook alweer doen?
  In het zaaltje een oefening in subgroepjes? Je staat er als trainer met je neus op. Je ziet aan gezichten of ze snappen wat ze moeten doen en je kunt relatief snel bijsturen als ze jouw oefening niet goed (of helemaal niet) uitvoeren. Online, met het gebruik van breakout rooms gaat dat niet. Uit beeld is ook echt uit beeld. De instructie moet dus super duidelijk en simpel zijn!

 5. Beweging
  Last but not least, de kracht van fysiek bewegen.
  Ik ben dol op goede energizers. Het geeft energie (aha, vandaar de naam!), lol, luchtigheid en soms ook leerzame inzichten. Online werkt dat echt anders. Van het lange zitten en concentreren zakt de energie sneller. Even opspringen om bijv. iets roods en iets groens in je huis te zoeken, helpt dan. Of verplicht een rondje lopen. Of even met de armen zwaaien, applaudisseren voor elkaar of hoofd-schouders-knie-en-teen, met muziek …. laat het bloed stromen en het gezicht lachen!

Ben ik fan geworden van online trainen?
Ik zie volop de kansen en mogelijkheden en ik geloof zeker in blended leren; een combi van e-learning, online trainen en in het zaaltje of bij jullie op de werkvloer, met oogcontact, schouderklopjes en samen koffie!

Dank!

Aan trainers Karin de Galan en Marleen de Bruijn voor al deze mooie inzichten!

 

Reacties

Ellen

Goed geschreven en geen woord teveel! Ik onderschrijf je verhaal, heel veel geleerd, groet Ellen

Anouk

Ja hè Ellen! Was een leerzame week. Fijn om jou online te ontmoeten!

Reactie toevoegen

Vul het veld 'Naam' in, alsjeblieft.
Vul een geldig e-mailadres in, alsjeblieft.
Vul het veld 'Reactie' in, alsjeblieft.
Tel 9 en 6 bij elkaar op.
Beantwoord de bovenstaande vraag, alsjeblieft.

Blogs en tips in je inbox?

Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang onze blog en tips rechtstreeks in je inbox!

Gratis e-books

7 x 7 tips voor BLIJverkoop

Over winnende wetten, verborgen verleiders én extra tips voor leiding­gevenden!

Meer rendement uit training

Praktische tips om van trainingen een succes te maken.

Download nu